tag:blogger.com,1999:blog-3638928866138449065.post8387935857503935667..comments2024-01-27T09:28:57.185+01:00Comments on Biegacz z Północy: Burrito z meksykańskim ryżem i guacamoleMałyhttp://www.blogger.com/profile/02955181802826186273noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-3638928866138449065.post-6654122594985720252014-11-12T19:40:16.170+01:002014-11-12T19:40:16.170+01:00Ale mnie zawstydziłaś! Nawet nie pomyślałem pierwo...Ale mnie zawstydziłaś! Nawet nie pomyślałem pierwotnie o tym, żebyśmy mieli robić placki we własnym zakresie. Ale skoro piszesz, że to takie prosto to przy następnej okazji spróbujemy - masz moje słowo!Małyhttps://www.blogger.com/profile/02955181802826186273noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3638928866138449065.post-18879276974984292782014-11-12T18:04:03.327+01:002014-11-12T18:04:03.327+01:00jeszcze wody do tego "mojego" przepisu! ...jeszcze wody do tego "mojego" przepisu! 1/3 szklanki ciepłej wody!majkaballyhttps://www.blogger.com/profile/13744304235172276906noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3638928866138449065.post-33291580342401191172014-11-09T17:53:46.992+01:002014-11-09T17:53:46.992+01:00moim zdaniem nie zagra. Mąka żytnia jest za twarda...moim zdaniem nie zagra. Mąka żytnia jest za twarda, a na ryżowej robiłam kiedyś naleśniki i były bardzo sztywne. Chyba, że spróbujesz pomieszać pszenną, żytnią i kukurydzianą, no ale znowu ta pszenna... majkaballyhttps://www.blogger.com/profile/13744304235172276906noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3638928866138449065.post-34759969987659816552014-11-09T17:33:47.087+01:002014-11-09T17:33:47.087+01:00Ja szukam pomysłu jak zrobic takie tortilki w wers...Ja szukam pomysłu jak zrobic takie tortilki w wersji bezglutenowej. Pol na pol mąka kukurydziana i pszenna jest ok w sensie klejenia i wychodzą - ale nie są bezglutenowe. Sama mała kukurydziana spełnia warunek bezglutenowosci ale cieżko jest je zrobic bo się kruszą i rwą. Wymaga to sporo cierpliwości i umiejętności manualnych. Zastanawim się co dodać aby uzyskać lepszą plastyczność ciasta ale aby tortilla była wciąż bezglutenowarun around the lakehttps://www.blogger.com/profile/01328987417104538849noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3638928866138449065.post-9097436372683235012014-11-09T13:38:27.836+01:002014-11-09T13:38:27.836+01:00Oj Mały, Mały :) Polecam zrobienia samemu tortilli...Oj Mały, Mały :) Polecam zrobienia samemu tortilli, to dziecinnie proste, zajmuje 10 minut, a nie masz żądnych ulepszaczy. Na 4 placki dajesz: łyżkę oliwy, trochę soli, łyżkę mąki kukurydzianej dla koloru, szklanka mąki pszennej. Zagniatasz ciasto ok 10 minut, żeby było elastyczne. Odstawiasz na 20 minut, by odpoczęło, w tym czasie przygotowujesz resztę. Potem dzielisz na 4 kulki, rozwałkowujesz bardzo cienko i na patelnię (bez dodatku tłuszczu!) BARDZO rozgrzaną na ok 2-3 minuty z każdej strony. I już ;)majkaballyhttps://www.blogger.com/profile/13744304235172276906noreply@blogger.com