Na skróty

21 października 2013

Lekka pizza a'la Mały

   W moim wypadku niedziela oznacza dzień kiedy biegowych kilometrów jest nieco więcej niż podczas treningów w środku tygodnia. A że więcej kilometrów to większe spalanie, a więc i zapotrzebowanie energetyczne to trzeba było jakoś kalorie uzupełnić. Podejmując wyzwanie żywieniowe i tym samym rezygnując ze słodyczy i śmieciowego jedzenia nie mogłem pozwolić sobie na opcję niemiecką - lody, ciasto i piwo. Miałem ochotę zjeść coś dobrego. Chwilę się zastanawialiśmy z Pati co by tutaj upichcić i decyzja zapadła - robimy pizzę - pierwszą w życiu :) Jak wyszło? Sami zobaczcie...
Przepis na ciasto znaleziony na stronie - Lekko i Przyjemnie

Składniki na ciasto (na 2 pizze takie jak na zdjęciu):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 6 łyżek zimnej wody
- 1 łyżka ziół (oregano, przyprawa do pizzy itp)

Składniki na farsz (na 2 pizze takie jak na zdjęciu):
- serek wiejski 150g
- sos pomidorowy 140g
- cebula 70g
- pieczarki 100g
- szynka 60g
- papryka 60g

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy gładką, jednolitą masę odkładamy ciasto w ciemnym, ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło. W tym czasie na patelni podsmażamy warzywa pokrojone w zależności od upodobań w kostkę bądź inne kształty. Po godzinie rozwałkowujemy ciasto (jeżeli też nie macie wałka to podpowiadamy - butelka od Sangrii sprawdza się znakomicie:)), smarujemy sosem pomidorowym i układamy warzywa oraz szynkę. Na wierz kładziemy odsączony serek wiejski. Całość wkładamy do wcześniej rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na około 10 minut. Smacznego!


Wartości odżywcze:
Jedna pizza, taka jak na zdjęciu, posiada zaledwie 366 kalorii. Składa się z 25g białka, 51g węglowodanów oraz 5g tłuszczu.

Źródło: tabele-kalorii.pl





1 komentarz: