Na skróty

4 stycznia 2013

Ryba po grecku a'la Mały

   Dzisiaj miałem nieco więcej czasu, dlatego postanowiłem, że w przygotowanie obiadu włożę nieco więcej wysiłku. Jako, że w pamięci wciąż mam świąteczne potrawy zdecydowałem się przygotować rybę po grecku w lekkiej wersji.

Składniki:
- filet z dorsza (215g)
- marchew (311g)
- seler - korzeń (240g)
- pietruszka - korzeń (103g)
- cebula (146g)
- koncentrat pomidorowy (70g)
- bulion warzywny (250ml)
- przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny)


Przygotowanie:

Filet osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i podsmażamy na suchej patelni. Cebulę drobno kroimy w kostkę. Resztę warzyw trzemy na tarce. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy aż zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Usmażony filet przekładamy do pojemnika i wykładamy na niego warzywa. Następnie całość chłodzimy i gotowe!

Wartości odżywcze:
Całe danie to jedynie 532 kalorie. Składa się z 54g białka, 61g węglowodanów oraz 5g tłuszczu.

Źródło: tabele-kalorii.pl









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz