Na skróty

9 listopada 2014

Błaskawiczna salsa, czyli guacamole

   Kiedy po raz pierwszy spróbowałem guacamole w restauracji niespecjalnie byłem zachwycony tym sosem. Jednak, kiedy za namową Pati sami przyrządziliśmy ową salsę z awokado - palce lizać! Razem z burrito smakuje wyśmienicie, a jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilka minut. 



Składniki:
- 1 owoc awokado
- sól, kolendra
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli

Przygotowanie: 
Najważniejsze, aby owoc awokado był miękki. Kiedy już taki mamy obieramy go, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Posypujemy solą. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny/limonki. Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz bardzo drobno pokrojoną cebulę. Kolendrę rozgniatamy i również dodajemy. Możemy użyć drobno pokrojonej świeżej kolendry - my jednak takiej nie mieliśmy. Wszystko dokładnie mieszamy i smacznego! Moim zdaniem jest to idealny dodatek do burrito!

Oryginalny przepis pochodził z kwestiasmaku.com.




1 komentarz:

  1. polecam świeżej kolendry użyć - niezastąpiony smak! i wielu dodaje czegoś ostrego do guaca (oryginalnie chyba ma być ostre), choć ja wolę akurat bez papryczki. Zapomniałeś o bardzo istotnej rzeczy: oliwa, dużo oliwy! Bardzo podkręca smak

    OdpowiedzUsuń