Na skróty

9 listopada 2014

Ryż po meksykańsku

   Tak naprawdę to jest moim zdaniem prawdziwa podstawa udanego burrito, choć sam ryż może być wykorzystywany również jako dodatek do innych potraw. Jednak bez niego ciężko o smaczne "osiołki". Sam przepis choć stosunkowo prosty jest dość czasochłonny. 






Składniki:
- 100g ryżu
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka chilli
- oliwa
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego/drobiowego (my zrobiliśmy go na kostce)
- 1 puszka fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym
- sól, pieprz

Przygotowanie: 
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli (przed pokrojeniem należy usunąć pestki). Podsmażać przez 1-2 minuty, a następnie wsypać surowy ryż. My wsypaliśmy ryż brązowy i to był błąd, bo wymaga on znacznie dłuższej obróbki. Bulion gotujemy i dodajemy do niego pomidory (pół puszki powinno wystarczyć, jednak ze względu na to, że my użyliśmy brązowego ryżu, najpierw dodaliśmy pół puszki, a następnie jeszcze pół). Następnie bulionem z pomidorami zalewamy ryż, przyprawiamy całość i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do wchłonięcia bulionu przez ryż. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę z kukurydzą w sosie pomidorowym - szczególnie jeżeli chcemy wykorzystać ryż do burrito. Gotowe!

Oryginalny przepis pochodził z kwestiasmaku.com.
W burrito smakuje fantastycznie!


1 komentarz: