Tak naprawdę to jest moim zdaniem prawdziwa podstawa udanego burrito, choć sam ryż może być wykorzystywany również jako dodatek do innych potraw. Jednak bez niego ciężko o smaczne "osiołki". Sam przepis choć stosunkowo prosty jest dość czasochłonny.
Składniki:
- 100g ryżu
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka chilli
- oliwa
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego/drobiowego (my zrobiliśmy go na kostce)
- 1 puszka fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka chilli
- oliwa
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego/drobiowego (my zrobiliśmy go na kostce)
- 1 puszka fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli (przed pokrojeniem należy usunąć pestki). Podsmażać przez 1-2 minuty, a następnie wsypać surowy ryż. My wsypaliśmy ryż brązowy i to był błąd, bo wymaga on znacznie dłuższej obróbki. Bulion gotujemy i dodajemy do niego pomidory (pół puszki powinno wystarczyć, jednak ze względu na to, że my użyliśmy brązowego ryżu, najpierw dodaliśmy pół puszki, a następnie jeszcze pół). Następnie bulionem z pomidorami zalewamy ryż, przyprawiamy całość i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do wchłonięcia bulionu przez ryż. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę z kukurydzą w sosie pomidorowym - szczególnie jeżeli chcemy wykorzystać ryż do burrito. Gotowe!
Oryginalny przepis pochodził z kwestiasmaku.com.
Oryginalny przepis pochodził z kwestiasmaku.com.
W burrito smakuje fantastycznie! |
Ciekawe, kiedyś będzie trzeba wypróbować :D Dzięki
OdpowiedzUsuń