Oto druga część przepisów na biegowe kolacje, jakie dostałem. Są tu kolacje na słodko i na wytrawnie. Jest łosoś, są bakłażany, jest papryka. Nie zabrakło też bananów, orzechów i moich ulubionych jabłek! Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie!
1. Wędzony łosoś z
awokado i limonką
50 g. wędzonego łososia
awokado 1/2 owocu
sok z 1/2 limonki lub cytryny
szczypta tartego imbiru
Łososia i awokado kroimy w drobne kawałki. Łączymy z sokiem z limonki i imbirem
50 g. wędzonego łososia
awokado 1/2 owocu
sok z 1/2 limonki lub cytryny
szczypta tartego imbiru
Łososia i awokado kroimy w drobne kawałki. Łączymy z sokiem z limonki i imbirem
2. Łososiowe roladki z kremem chrzanowym i rzodkiewką
80.g. wędzonego łososia
50 g. serka puszystego , naturalnego np. Pilos z lidla
1 łyżeczka tartego chrzanu
3 rzodkiewki
Do serka ścieramy na drobnych oczkach rzodkiewkę i dodajemy łyżeczkę chrzanu. Mieszamy dokładnie. Płaty łososia smarujemy pastą , zawijamy i kropimy sokiem z cytryny.
3. Bakłażany z pomidorem
Składniki:
Bakłażan średniej wielkości
1-2 pomidory
Czosnek
Sól
Pieprz
Można do smaku 1-2 karczochy ze słoiczka
Czas przygotowania: 20 min.
Bardzo łatwe
Kroisz bakłażana na plasterki, posypujesz solą z obu stron i czekasz ok. 10 minut, aż puści sok, po czym osuszasz sok ręcznikiem papierowym (w ten sposób pozbawia się bakłażana goryczki). Na rozgrzana patelnię dajesz olej z oliwy lub masło klarowane, podsmażasz chwilkę pokrojony czosnek, a następnie układasz bakłażany, obracając aż obie strony wchłoną oliwę i lekko zmiękną. Następnie dodajesz pokrojonego pomidora i mieszasz wszystko. Dodajesz pieprz i mieszasz, aż składniki będą miękkie, wg uznania. Można dodać na 2 min przed końcem pokrojonego na kawałki karczocha, który doda kwaśnego smaku.
4. Z chlorofilem (na zdjęciu):
- pęczek zielonej pietruszki, banan, jabłko, pomarańcza (proporcje zielone: 40%, owoce - 60%)
- płatki owsiane, siemię lniane, nasiona goji
- mleko sojowe naturalne lub mleko zwykłe (po maratonie może być też bardziej kaloryczny jogurt)
- miód
Zmiksować w blenderze, najlepsze od razu po zmiksowaniu! Warto dodać kruszonego lodu.
5. Bananowy song:
- banan (1 duży), kiwi, czerwone owoce (może być mieszanka z mrożonki, wtedy nie trzeba dodawać lodu), sok z limonki
Na bazie jogurtu naturalnego, można dodać miodu i płatków owsianych.
Zmiksować w blenderze i gotowe!
6. Jabłko pieczone
Składniki:
- Duże jabłko
- Nadzienie(według uznania): powidła śliwkowe/ masło orzechowe / orzechy / ser twarogowy / wiórki kokosowe
- Przyprawy: cynamon, przyprawa korzenna.
Przygotowanie:
- Od jabłka odcinamy górę, otrzymując „czapeczkę”. Następnie wydrążamy łyżeczką środek. Wyciągnięte „wiórki” jabłka mieszamy z przyprawami. Osobiście używam najczęściej cynamonu. Nadziewamy wydrążone jabłko wybranymi przez nas składnikami. Tutaj całkowita dowolność. Moje ulubione kompozycje to:
7. Papryka nadziana
Składniki:
- Papryka (dowolna, najczęściej czerwona).
- Nadzienie(według uznania): tuńczyk / kurczak / mięso mielone / ryż / cebula / ogórki kwaszone / pomidorki koktajlowe.
- Przyprawy: pieprz, sól, oregano.
- Ser żółty lub mozarella
Przygotowanie:
- Paprykę przecinamy na pół lub działamy analogicznie do jabłka. Usuwamy nasionka i białe błony i zabieramy się do nadziewania. Moje ulubione kompozycje to:
Autorzy: Zofia Dulska, Filip Odważny, Marta Marczuk, Anna Skupnik,
80.g. wędzonego łososia
50 g. serka puszystego , naturalnego np. Pilos z lidla
1 łyżeczka tartego chrzanu
3 rzodkiewki
Do serka ścieramy na drobnych oczkach rzodkiewkę i dodajemy łyżeczkę chrzanu. Mieszamy dokładnie. Płaty łososia smarujemy pastą , zawijamy i kropimy sokiem z cytryny.
3. Bakłażany z pomidorem
Składniki:
Bakłażan średniej wielkości
1-2 pomidory
Czosnek
Sól
Pieprz
Można do smaku 1-2 karczochy ze słoiczka
Czas przygotowania: 20 min.
Bardzo łatwe
Kroisz bakłażana na plasterki, posypujesz solą z obu stron i czekasz ok. 10 minut, aż puści sok, po czym osuszasz sok ręcznikiem papierowym (w ten sposób pozbawia się bakłażana goryczki). Na rozgrzana patelnię dajesz olej z oliwy lub masło klarowane, podsmażasz chwilkę pokrojony czosnek, a następnie układasz bakłażany, obracając aż obie strony wchłoną oliwę i lekko zmiękną. Następnie dodajesz pokrojonego pomidora i mieszasz wszystko. Dodajesz pieprz i mieszasz, aż składniki będą miękkie, wg uznania. Można dodać na 2 min przed końcem pokrojonego na kawałki karczocha, który doda kwaśnego smaku.
fot. Zofia Dulska |
- pęczek zielonej pietruszki, banan, jabłko, pomarańcza (proporcje zielone: 40%, owoce - 60%)
- płatki owsiane, siemię lniane, nasiona goji
- mleko sojowe naturalne lub mleko zwykłe (po maratonie może być też bardziej kaloryczny jogurt)
- miód
Zmiksować w blenderze, najlepsze od razu po zmiksowaniu! Warto dodać kruszonego lodu.
5. Bananowy song:
- banan (1 duży), kiwi, czerwone owoce (może być mieszanka z mrożonki, wtedy nie trzeba dodawać lodu), sok z limonki
Na bazie jogurtu naturalnego, można dodać miodu i płatków owsianych.
Zmiksować w blenderze i gotowe!
6. Jabłko pieczone
Składniki:
- Duże jabłko
- Nadzienie(według uznania): powidła śliwkowe/ masło orzechowe / orzechy / ser twarogowy / wiórki kokosowe
- Przyprawy: cynamon, przyprawa korzenna.
Przygotowanie:
- Od jabłka odcinamy górę, otrzymując „czapeczkę”. Następnie wydrążamy łyżeczką środek. Wyciągnięte „wiórki” jabłka mieszamy z przyprawami. Osobiście używam najczęściej cynamonu. Nadziewamy wydrążone jabłko wybranymi przez nas składnikami. Tutaj całkowita dowolność. Moje ulubione kompozycje to:
- Wydrążone wiórki jabłek z przyprawami zmieszane z twarogiem i odrobiną powideł.
- Twaróg z orzechami lub masłem orzechowym.
- Twaróg z wiórkami kokosa.
fot. Filip Odważny |
Składniki:
- Papryka (dowolna, najczęściej czerwona).
- Nadzienie(według uznania): tuńczyk / kurczak / mięso mielone / ryż / cebula / ogórki kwaszone / pomidorki koktajlowe.
- Przyprawy: pieprz, sól, oregano.
- Ser żółty lub mozarella
Przygotowanie:
- Paprykę przecinamy na pół lub działamy analogicznie do jabłka. Usuwamy nasionka i białe błony i zabieramy się do nadziewania. Moje ulubione kompozycje to:
- Kawałki kurczaka obtoczone w przyprawie gyros razem z drobno pokrojonymi ogórkami i pomidorkami koktajlowymi.
- Tuńczyk rozdrobniony z puszki z pomidorkami koktajlowymi.
- Mięso mielone smażone na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem cebulki. Całość wymieszana z porcją ryżu.
Autorzy: Zofia Dulska, Filip Odważny, Marta Marczuk, Anna Skupnik,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz