Na skróty

9 listopada 2014

Burrito z meksykańskim ryżem i guacamole

   Podczas naszego ostatniego wyjazdu na maraton do Berlina bardzo posmakowała nam kuchnia meksykańska. A dokładnie - burrito. Sama nazwa tego dania ma ciekawą historię, gdyż słowo "burrito" to po hiszpańsku "osiołek". A wzięło się to stąd, że pewien Meksykanim, który sprzedawał żywność owiniętą w tortille, do transportu wykorzystywał właśnie osła. I ponoć tak właśnie zrodziła się historia "jedzenia z burrito" :)
   Pierwszy raz przygotowywaliśmy burrito, dlatego postawiliśmy przede wszystkim na prostotę. 


Składniki:
- 6 tortilli 
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawy (kolendra, kumin, sól)
- guacamole (opcjonalnie)

Przygotowanie: 
W moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawach. Obsmażamy na patelni. My z racji tego, że woleliśmy nieco lżejszą wersję olej na patelni zastąpiliśmy wodą :) Kiedy kurczak jest już gotowy wykładamy na tortille razem z ryżem po meksykańsku. Następnie tortille składamy/zwijamy i wrzucamy na patelnię, aby się delikatnie zarumieniły. Podajemy  przygotowanym wcześniej guacamole. Smacznego!

Oryginalny przepis pochodził z kwestiasmaku.com.






5 komentarzy:

  1. Oj Mały, Mały :) Polecam zrobienia samemu tortilli, to dziecinnie proste, zajmuje 10 minut, a nie masz żądnych ulepszaczy. Na 4 placki dajesz: łyżkę oliwy, trochę soli, łyżkę mąki kukurydzianej dla koloru, szklanka mąki pszennej. Zagniatasz ciasto ok 10 minut, żeby było elastyczne. Odstawiasz na 20 minut, by odpoczęło, w tym czasie przygotowujesz resztę. Potem dzielisz na 4 kulki, rozwałkowujesz bardzo cienko i na patelnię (bez dodatku tłuszczu!) BARDZO rozgrzaną na ok 2-3 minuty z każdej strony. I już ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szukam pomysłu jak zrobic takie tortilki w wersji bezglutenowej. Pol na pol mąka kukurydziana i pszenna jest ok w sensie klejenia i wychodzą - ale nie są bezglutenowe. Sama mała kukurydziana spełnia warunek bezglutenowosci ale cieżko jest je zrobic bo się kruszą i rwą. Wymaga to sporo cierpliwości i umiejętności manualnych. Zastanawim się co dodać aby uzyskać lepszą plastyczność ciasta ale aby tortilla była wciąż bezglutenowa

      Usuń
    2. moim zdaniem nie zagra. Mąka żytnia jest za twarda, a na ryżowej robiłam kiedyś naleśniki i były bardzo sztywne. Chyba, że spróbujesz pomieszać pszenną, żytnią i kukurydzianą, no ale znowu ta pszenna...

      Usuń
    3. jeszcze wody do tego "mojego" przepisu! 1/3 szklanki ciepłej wody!

      Usuń
    4. Ale mnie zawstydziłaś! Nawet nie pomyślałem pierwotnie o tym, żebyśmy mieli robić placki we własnym zakresie. Ale skoro piszesz, że to takie prosto to przy następnej okazji spróbujemy - masz moje słowo!

      Usuń