Podczas naszego ostatniego wyjazdu na maraton do Berlina bardzo posmakowała nam kuchnia meksykańska. A dokładnie - burrito. Sama nazwa tego dania ma ciekawą historię, gdyż słowo "burrito" to po hiszpańsku "osiołek". A wzięło się to stąd, że pewien Meksykanim, który sprzedawał żywność owiniętą w tortille, do transportu wykorzystywał właśnie osła. I ponoć tak właśnie zrodziła się historia "jedzenia z burrito" :)
Pierwszy raz przygotowywaliśmy burrito, dlatego postawiliśmy przede wszystkim na prostotę.
Składniki:
- 6 tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawy (kolendra, kumin, sól)
- guacamole (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawach. Obsmażamy na patelni. My z racji tego, że woleliśmy nieco lżejszą wersję olej na patelni zastąpiliśmy wodą :) Kiedy kurczak jest już gotowy wykładamy na tortille razem z ryżem po meksykańsku. Następnie tortille składamy/zwijamy i wrzucamy na patelnię, aby się delikatnie zarumieniły. Podajemy przygotowanym wcześniej guacamole. Smacznego!
Oryginalny przepis pochodził z kwestiasmaku.com.
Oryginalny przepis pochodził z kwestiasmaku.com.
Oj Mały, Mały :) Polecam zrobienia samemu tortilli, to dziecinnie proste, zajmuje 10 minut, a nie masz żądnych ulepszaczy. Na 4 placki dajesz: łyżkę oliwy, trochę soli, łyżkę mąki kukurydzianej dla koloru, szklanka mąki pszennej. Zagniatasz ciasto ok 10 minut, żeby było elastyczne. Odstawiasz na 20 minut, by odpoczęło, w tym czasie przygotowujesz resztę. Potem dzielisz na 4 kulki, rozwałkowujesz bardzo cienko i na patelnię (bez dodatku tłuszczu!) BARDZO rozgrzaną na ok 2-3 minuty z każdej strony. I już ;)
OdpowiedzUsuńJa szukam pomysłu jak zrobic takie tortilki w wersji bezglutenowej. Pol na pol mąka kukurydziana i pszenna jest ok w sensie klejenia i wychodzą - ale nie są bezglutenowe. Sama mała kukurydziana spełnia warunek bezglutenowosci ale cieżko jest je zrobic bo się kruszą i rwą. Wymaga to sporo cierpliwości i umiejętności manualnych. Zastanawim się co dodać aby uzyskać lepszą plastyczność ciasta ale aby tortilla była wciąż bezglutenowa
Usuńmoim zdaniem nie zagra. Mąka żytnia jest za twarda, a na ryżowej robiłam kiedyś naleśniki i były bardzo sztywne. Chyba, że spróbujesz pomieszać pszenną, żytnią i kukurydzianą, no ale znowu ta pszenna...
Usuńjeszcze wody do tego "mojego" przepisu! 1/3 szklanki ciepłej wody!
UsuńAle mnie zawstydziłaś! Nawet nie pomyślałem pierwotnie o tym, żebyśmy mieli robić placki we własnym zakresie. Ale skoro piszesz, że to takie prosto to przy następnej okazji spróbujemy - masz moje słowo!
Usuń