Na skróty

27 stycznia 2013

Zapiekanka warzywna z kurczakiem i serkiem wiejskim a'la Mały


   Jakiś czas temu znalazłem w internecie przepis na pizzę light. Jednak to co mnie zaciekawiło to to, że autorka zamiast zwykłego sera wykorzystała serek wiejski. Dodała, że po zapieczeniu jest on ciągnący jak ser żółty, a ponadto posiada delikatny śmietankowy smak. Postanowiłem to sprawdzić, aczkolwiek zamiast pizzy zdecydowałem się na zapiekane warzywa z kurczakiem. Co mi z tego wyszło? Zobaczcie sami :)



Składniki:
- papryka czerwona (215g)
- cebula (80g)
- pieczarki (260g)
- czosnek (6g)
- cukinia (150g)
- pierś z kurczaka (145g)
- serek wiejski light (150g)
- przyprawy



Przygotowanie:

Pierś kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, do której dodajemy odrobinę wody. Pieczarki, cebulę oraz paprykę kroimy drobno, cukinię w pół krążki i dodajemy do piersi. Lekko przyprawiamy i trzymamy na ogniu aż warzywa nieco zmiękną. Następnie wszystko przekładamy do blaszki (ja musiałem improwizować ;-)), wciskamy czosnek i na wierz rozkładamy serek wiejski. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, tak żeby serek się roztopił. Następnie przekładamy do talerza i błyskawicznie pochłaniamy :) Smacznego!



Wartości odżywcze:
Całe danie to jedynie 449 kalorii. Składa się z 64g białka, 27g węglowodanów oraz 8g tłuszczu.

Źródło: tabele-kalorii.pl






1 komentarz: