Na skróty

24 lutego 2013

Leczo z cukinią a'la Mały

   Dawno jakoś nie wstawiałem żadnego przepisu dlatego dzisiaj robiąc sobie obiad postanowiłem cyknąć parę fotek i dorzucić kolejne, ubogie w kalorie, danie do mojego zbioru. Tym razem zdecydowałem się na coś co ja nazywam leczo, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że z prawdziwym leczo niewiele ma to wspólnego. Niemniej jest smaczne i pożywne. Niech świadczy o tym fakt, że podczas ostatniego mojego wyjazdu za granicę, był to mój najbardziej popularny obiad :)



Składniki (na porcję widoczną na zdjęciu):
- pierś z kurczaka (196g)
- papryka (72g)
- pieczarki (212g)
- cukinia (333g)
- cebula (77g)
- ketchup (60g) - opcjonalnie
- przyprawy

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy niewielką ilość wody i wstawiamy na palnik. Następnie kroimy pierś w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dorzucamy drobno pokrojone warzywa. Paprykę i pieczarki kroiłem w kostkę, natomiast cebulę i cukinię w pół-krążki. Jednak to już tylko i wyłącznie rzecz gustu. Całość przyprawiamy i trzymamy na gazie, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu kiedy warzywa nieco zmiękną. Następnie przekładamy do miseczki i jeżeli ktoś ma ochotę to polewamy kechupem. Smacznego!


Wartości odżywcze:
Całe danie to jedynie 393 kalorie. Składa się z 57g białka, 37g węglowodanów oraz 4g tłuszczu.

Źródło: tabele-kalorii.pl







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz