
Składniki (na porcję widoczną na zdjęciach):
- Czosnek (10g)
- Papryka czerwona (103g)
- Kukurydza konserwowa (70g)
- Kapusta pekińska (240g)
- Cebula czerwona (54g)
- Oliwki zielone (60g)
- Pierś z kurczaka (100g)
- Ser feta (105g)
- Cebula czerwona (54g)
- Oliwki zielone (60g)
- Pierś z kurczaka (100g)
- Ser feta (105g)
- Jogurt naturalny (75g)
- Pomidory koktajlowe (250g)
- Przyprawy
Przygotowanie:
Pierś kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na którą wlewamy wcześniej niewielką ilość wody. Następnie smażąc przyprawiamy wedle uznania. Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ser feta. Pomidory proponuję przekroić na pół, cebulę w półkrążki, a oliwki w krążki. Dodajemy kukurydzę, a następnie pierś z kurczaka (przed dodaniem proponuję ją nieco przestudzić). Czosnek wyciskamy i wraz z
przyprawami dodajemy do jogurtu. Dobrze jeżeli damy się temu trochę
przegryźć. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Wszystko mieszamy i zabieramy się do konsumpcji. Smacznego!
Wartości odżywcze:
Cała surówka to jedynie 569 kalorii. Składa się z 55g białka, 43g węglowodanów oraz 20g tłuszczu.
500 kalorii to rzeczywiście nie tak dużo :) Na wiosenne wieczory jak dla mnie idealna :) Polecam też moją wersję na http://salatkagyros.pl/
OdpowiedzUsuń