Na skróty

6 marca 2013

Omlet na bogato a'la Mały


    Dzisiaj postanowiłem zjeść coś czego już dawno nie było w moim menu, a więc jajka. W pierwszej chwili chciałem je po prostu ugotować, jednak pomyślałem, że lepsza będzie jajecznica. Tak więc ostatecznie przyrządziłem... omlet :)









Składniki (na porcję widoczną na zdjęciu):
- 3 jajka (ok. 150g)
- pomidor (86g)
- pieczarki (75g)
- szczypiorek (24g)
- polędwica sopocka (100g)
- ogórek kiszony (155g) - opcjonalnie
- ketchup (30g) - opcjonalnie
- przyprawy

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy niewielką ilość wody i wstawiamy na palnik. Następnie kroimy w kostkę pieczarki, pomidora i polędwicę. Wrzucamy to na patelnię i przyprawiamy. Ja użyłem do tego bazylię, oregano i pieprz. Na patelni jedynie lekko to podduszamy/podsmażamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Następnie łączymy ponownie z żółtkami oraz przestudzonym farszem z patelni. Dodajemy szczypiorek, mieszamy i wlewamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Ja smażyłem tylko z jednej strony. Jeżeli ktoś ma ochotę to można podczas smażenia posypać górę żółtym, tartym serem. Smacznego!


Wartości odżywcze:
Całe danie to jedynie 428 kalorii. Składa się z 43g białka, 14g węglowodanów oraz 22g tłuszczu.

Źródło: tabele-kalorii.pl





4 komentarze:

  1. A co powiesz na omlet na mleku, jako alternatywie dla masła, tudzież innego tłuszczu? Rzecz jasna, że bez pieczarek i jako posiłek przed treningowy... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn jeżeli chodzi o masło czy inne tłuszcze to u mnie próżno ich szukać :) Smażę na suchej patelni, ewentualnie na wodzie :)

      A co do omleta na mleku to masz jakiś konkretny przepis? Zdjęcie? :) Z chęcią wypróbuję :)

      Usuń
  2. Inwencja własna, zamiast na maśle duszę/gotuję wszystkie dodatki i na koniec wbijam 2 jajka:) Ewentualnie omlet tyle tylko, że bez mleka a na minimalnej ilości masła roślinnego (tak by zwilżyć spód patelni) i do ubitych jajek dodaję 2 łyż mąki razowej, co później mieszam z resztą składników. Chociaż bardziej bogatsza opcja (kcal) za to cudo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa i bym zapomniała! Morze przeróżnych ziół/przypraw, rzecz jasna nie używam soli;)

    OdpowiedzUsuń